Новини

Сєвєродонецька «Батьківщина» подає до суду на ТВК
Робота Сєвєродонецької територіальної виборчої комісії розпочалась 29 вересня о 00:01. У розповсюдженому офіційному графіку роботи вказано, що працювати ТВК починає о 9:00. На дев’ять годин раніше зареєстрованими виявилися ПР та Республіканська партія. Також встиг подати списки голова Спілки лівих сил. Представники «Батьківщини», що прийшли до ТВК о 9:00 опинилися у списку під 4-м номером. «Режим роботи територіальної виборчої комісії було оприлюднено у виданні «Северодонецькі вісті». Там зазначено час роботи: «з 9:00 до 18:00 з перервою з 13-00 до 14-00». Про будь-які зміни політичні партії у Сєвєродонецьку ніхно не повідомляв. Вірогідно, що про «зміну» графіку знали лише ПР та РПУ, які прийшли до ТВК вночі», - зазначив голова Сєвєродонецької міської організації партії «ВО «Батьківщина» Сергій Самарський. Голова міської організації також заявив, що «Батьківщина» подасть позов до суду, щоб результати реєстрації були відмінені, оскільки вони проведені з порушенням.

Київська «Батьківщина» подала списки в ТВК
30 вересня Київська обласна організація політичної партії «ВО «Батьківщина» подала списки кандидатів у депутати в обласну територіальну виборчу комісію. Протягом 3 днів ТВК повинна ухвалити рішення щодо реєстрації списку кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі від легітимної Київської обласної «Батьківщини».

Опозиційний уряд розкаже Європі, як українська влада проводить місцеві вибори

Опозиційний уряд ухвалив звернення до представників європейських країн, в якому вказує на те, що українська влада застосовує силові методи на місцевих виборах.
 
Прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв наголосив, що «події, які відбувалися впродовж вчорашнього дня і цієї ночі, викликають велике занепокоєння та мають отримати відповідну оцінку у світі».
 
«Сьогодні ми всі є свідками повідомлень у ЗМІ про те, що на сотнях тервиборчкомів Партія регіонів за допомогою міліції та інших силових структур влаштувала бої локального значення за право подати першими документи на реєстрацію», - сказав він.
 
Соболєв зазначив, що згідно закону про місцеві вибори партія, яка першою подає документи до ТВК, автоматично вноситься до виборчого бюлетеня під номером один.
 
За його словами, надходять масові звернення із областей про те, що представники Партії регіонів заносили документи до ТВК через кордони міліції, а також за допомогою осіб «з поламаними вухами і носами, яких ми добре пам’ятаємо по виборах у Мукачеве».
 
Соболєв переконаний, що таке масове використання силових структур в ході виборчої кампанії є недопустимим та «кощунственно звучить на фоні заяв Януковича та Азарова про недопущення втручання силових структур у виборчих процес».
 
За пропозицією Соболєва ця інформація була включена до листа-звернення до представників парламентів європейських країн, який буде направлений вже сьогодні.
 
У свою чергу міністр опозиційного уряду Роман Зварич повідомив, що аналогічну заяву було передано вчора представникам моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи, які зараз знаходяться в Україні, а на наступному тижні заява українських опозиційних партій буде оголошена на сесії ПАРЄ.
 
Зварич повідомив, що у заяві, яка буде передана представникам парламентів європейських країн, також висловлюється занепокоєння щодо згортання свободи слова в Україні, а також занепокоєння тим, що в Україні фактично відбувається «реінкарнація КДБ радянських часів у вигляді СБУ під керівництвом Хорошковського».
 
Зварич вважає це першими ознаками поліцейської держави.
 
Крім того, міністр опозиційного уряду повідомив, що у українська опозиція має намір поінформувати європейські країни про факти рейдерських атак на місцеві осередки опозиційних партій.

Тернопільська ТВК відмовляється реєструвати список «Батьківщини»

Міська територіальна виборча комісія Тернополя відмовляється реєструвати список кандидатів у депутати міськради від партії «Батьківщина», який був затверджений на конференції, що пройшла 28 вересня.
 
Про це повідомляє Тернопільська обласна організація партії.
 
Список кандидатів у депутати міськради від «Батьківщини» вже існує, він був сформований 26 вересня. А міська ТВК, яку очолює представник Партії регіонів Іван Чорнозуб, відразу ж зареєструвала його. Хоча, відповідно до закону, реєстрація кандидатів у депутати місцевих рад розпочинається  29 вересня.
 
Голова тернопільської обласної організації «Батьківщини», народний депутат Василь Деревляний назвав конференцію, ініційовану керівником міської організації партії Сергієм Кириком і його заступником Олексієм Сандієм, «рейдерським захопленням міської організації нашої партії».
 
«Нелегітимна їхня конференція, адже делегатів висувають первинні партійні осередки на зборах. А ці збори відбулися без кворуму. І сформований на цій конференції список кандидатів у депутати — нелегітимний», — додав він.
 
Василь Деревляний також повідомив, що з офісу міської організації «Батьківщини» зникла печатка, партійна документація та блоки живлення  комп'ютерів.
 
«Таким чином нинішня влада через своїх людей хоче знищити демократичні сили і, в першу чергу, «Батьківщину»», — цитує слова Дерев’яного «Дзеркала тижня».

Херсонська міська «Батьківщина» обурена діями керівництва ТВК
29 вересня більшість в Херсонській міській територіальній виборчій комісії, пішовши на поводу у Партії Регіонів, прийняла рішення про перереєстрацію виборчих списків кандидатів в депутати Херсонської міської ради. На момент прийняття комісією рішення вже були зареєстровані більше 20 виборчих списків. Зокрема, Партія регіонів займала місце в другій п’ятірці списків. Як зазначено у заяві Херсонської міської партійної організації «ВО «Батьківщина», отримавши чіткі вказівки по необхідності отримання Партією Регіонів першого номеру у виборчому бюлетені по виборам депутатів Херсонської міської ради, більшість в комісії заявила, що член ТВК, який проводив реєстрацію виборчих списків політичних партій, такого права. На цьому підґрунті більшість в комісії і прийняла рішення про скасування реєстрації, незважаючи на те, що член комісії весь день приймав на реєстрацію виборчі списки в присутності всього керівного складу ТВК. Херсонська міська партійна організація ВО «Батьківщина» обурена діями керівництва ТВК, які чітко свідчать про роботу на користь однієї політичної сили вже з перших днів роботи територіальної комісії. Організацією готуються звернення до прокуратури міста Херсону щодо порушення виборчого законодавства та до суду щодо оскарження дій ТВК. Ще ввечері 29 вересня лідери «ВО «Батьківщина», НРУ, «Нашої України», ХДС, «ПОРи» відправили телеграму керівництву Центральної виборчої комісії з вимогою дати оцінку неправомірним діям Територіальної виборчої комісії та звільнити її керівництво. Дії територіальної комісії стали першим дзвіночком про бажання фальсифікувати результати виборів і змусили патріотичні демократичні сили об’єднатися заради захисту результатів волевиявлення громадян. 30 вересня буде проведено нараду представників демократичних сил з підписанням меморандуму про чесні вибори та об’єднання зусиль для збереження результатів.    

Вінницька «Батьківщина» під № 1 у виборчому бюлетені
Територіальна виборча комісія у Вінницькій області розпочала  реєстрацію кандидатів у депутати місцевих рад, але без конфліктів не обійшлося. Каменем спотикання стала боротьба за реєстраційні номери. Представник «Батьківщини» Микола Андрусишин, який знаходився у черзі першим, зафіксував, що представники Партії регіонів дивним чином вже знаходяться за пропускним міліцейським пунктом до ТВК. Неприємна сутичка виникла також з представниками політичної сили «Єдність», яку представляє команда колишнього голови адміністрації. Представники цієї політичної сили, намагаючись застосувати тиск на правоохоронні органи, теж бажали отримати перше місце у списку. «Я усвідомлюю, що зараз буде надзвичайно багато провокацій, - заявив голова Вінницької обласної партійної організації «ВО «Батьківщина» Юрій Медведєв. – Нам будуть перешкоджати у реєстрації, зокрема в окремих районах голови ТВК відмовляються виконувати свої функціональні обов’язки, у такий спосіб зриваючи роботу комісії. У Погребищенській районній ТВК, де наша політична сила зареєстрована під номером один, члени ТВК від ПР, Народна партія та КПУ пішли на змову, намагаючись відмінити попереднє рішення щодо нашої реєстрації» Незважаючи на шалений опір, в десяти районах Вінниччини «ВО «Батьківщина» вже зареєстрована під № 1.

Хорошковський грає у «шляхетне лукавство», - Яворівський

Голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський грає у «шляхетне лукавство»
 
Про це вчора ввечері в ефірі «5 каналу» заявив член фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимир Яворівський.
 
Коментуючи висловлювання Хорошковського щодо боротьби Юлії Тимошенко з корупцією, Яворівський сказав: «Коли Юлія Тимошенко була віце-прем’єром з паливно-енергетичного комплексу в уряді Ющенка, вона перша перекрила тоді так званий бартер, або товарний обмін».
 
«Грошей не було, і гроші до казни не надходили, бо мінявся товар на товар, як первіснообщинний лад», - сказав він.
 
Яворівський зазначив, що ці гроші випливали за кордоном в офшорах «і там уже їх дерибанили».
 
«Юлія Тимошенко тоді рішуче виступила проти цього. Вони побігли до Кучми, і тоді, пригадуєте, йшлося навіть про те, щоб арештувати її», - нагадав Яворівський.
 
«Пан Хорошковський має або погану пам’ять, або погано поінформований», - резюмував народний депутат.