Новини

Наталія Королевська пропонує провести шокові реформи для влади бюрократів

Якщо метою реформ є результат, а не імідж реформаторів, не треба боятися радикальних заходів.
 
Про це заявила голова Комітету ВР з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, член фракції «БЮТ-Батьківщина» Наталія Королевська на брифінгу, присвяченому парламентським слуханням «Економічні реформи: реальність і очікування українського бізнесу».
 
Вона запропонувала провести шокові реформи для влади бюрократів, а не для підприємців та людей.
 
«Нам увесь час пропонують провести шокові реформи для бізнесу (репресивний Податковий кодекс, посилення адміністративного тиску) і для людей (зростання цін на газ та послуги ЖКГ, підвищення пенсійного віку). Країні потрібні шокові реформи для влади бюрократів», - заявила Наталія Королевська.
 
За її словами, розпочати потрібно з 5-ти невідкладних заходів.
 
«Перше – заборонити будь-які перевірки у перші два роки існування підприємства. Друге – заборонити планові перевірки, а позапланові проводити не частіше одного разу на 3 роки. Третє – необхідно на 30% скоротити ставки податків. Четверте – надати право бізнесу звітуватися про сплату податків 1 раз на півроку. І останнє – ліквідувати найодіозніші контролюючі органи, і насамперед – податкову міліцію», – запропонувала Наталія Королевська.
 
Голова Комітету зазначила, що фундаментом для проведення масштабних економічних реформ у країні повинна стати Програма підвищення конкурентоспроможності України, розроблена спільно з представниками бізнесу.
 
«В основу програми покладені три принципи: інновації, розвиток і модернізація. Економіка України потребує інноваційного розвитку. Тільки так вона зможе в довгостроковій перспективі конкурувати з провідними країнами на світовому ринку. Кардинальне поліпшення бізнес-клімату в країні та детінізація економіки за рахунок економічних стимулів розвитку і дружнього податкового законодавства», – наголосила Наталія Королевська.
 
Вона нагадала, що жодна реформа державного апарату, доручена бюрократам, не була успішною.
 
«Сьогодні я звертаюся до усіх промисловців, підприємців, інвесторів, експертів із закликом об’єднати наші зусилля та зайняти активну позицію з вироблення правил, за якими розвиватиметься економіка України. Я говорю про реформи шляхом діалогу. Якщо ми цього не зробимо, за нас це зроблять чиновники - так, як їм буде зручно», – підкреслила Наталія Королевська.
 
За її словами, в основі реформ повинна лежати взаємна довіра держави і бізнесу.
 
«Має бути вулиця з двостороннім рухом. За 19 років Незалежності влада тільки імітувала реформи. Для того, щоб розірвати це порочне коло, необхідно залучити до роботи над реформами представників бізнесу, – зазначила Наталія Королевська. – Ми ініціюємо створення при Верховній Раді зовнішнього майданчика реформ, який стане сполучною ланкою між владою і бізнесом у процесі підготовки та реалізації комплексних реформ в Україні».